Radboudumc
De ambitie van het Radboudumc is niet gering. Het Nijmeegse ziekenhuis wil het ‘meest persoonsgerichte en innovatieve universitair medisch centrum van Neder-land’ worden. Onder andere het nieuwe hoofdgebouw dat momenteel op de campus verrijst, moet daaraan bijdragen. De toekomstige patiënten krijgen hier bijvoorbeeld naast een bel een eigen tablet aan het bed waarmee ze gericht vragen kunnen stellen aan de verpleging.
“We gaan ons ziekenhuis steeds slimmer maken”, vertelt Michael Arnoldussen, Technisch Expert en medeverantwoordelijk voor de netwerkinfrastructuur van het Radboudumc. Als voorbeeld geeft hij patiënten die via de iPad de temperatuur kunnen regelen of de zonwering kunnen bedienen. Ook heeft het Radboudumc veel verwachtingen van elektronische ‘pleisters’, die de vitale functies van patiënten monitoren zonder dat ze op geavanceerde apparatuur zijn aangesloten.
Smart in de praktijk
In het Amalia Kinderziekenhuis is al te zien hoe het slimme ziekenhuis er volgens het Radboudumc uit komt te zien. De gerenoveerde medium-careafdeling
met 24 eenpersoonskamers is de eerste afdeling binnen het Radboudumc met smart-hospitalvoorzieningen.
De patiënten hebben hier al de beschik-king over een eigen tablet aan het
bed. “Voorheen konden we alleen per onmiddellijk reageren op de ‘rode knop’, die gebruikt werd voor directe nodige zorg, maar ook voor een glas water of het sluiten van de gordijnen”, aldus Arnoldussen. “Nu kan de patiënt bij de vraag via de tablet al een keuze maken, en op basis van businessrules komt de vraag in de juiste prioriteit bij de juiste medewerker terecht. En in alle gevallen blijft de rode knop beschikbaar, onder andere voor patiënten die niet om kunnen gaan met de tablet of bijvoorbeeld te verward zijn om een tablet te bedienen.
De zorgverleners beschikken bovendien over speciale ‘zorgtelefoons’ waarmee ze mobiel toegang hebben tot elektronische patiëntendossiers. Op de digitale deur-bordjes bij elke kamer kunnen verpleeg-kundigen bijvoorbeeld zien of een patiënt met beschermende kleding moeten benaderen, of als de patiënt niet gestoord wil worden.