Giarte Outsourcing Performance 2019
Het onderzoeks- en adviesbureau Giarte presenteerde afgelopen maand de onderzoeksresultaten van Outsourcing Performance 2019. Outsourcing Performance is de grootste benchmarkstudie van IT managed services in Nederland. Sinds 2002 legt Giarte de ervaringen vast van afnemers en hun service providers in een outsourcing relatie. Deze editie van Jaarboek waarin de resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd had het thema Connect. Outsourcing komt namelijk steeds meer neer op samenwerken. Dat is iets anders dan het puur het sturen op SLA’s. Het zoeken naar de verbinding wordt belangrijk voor een langdurige, succesvolle relatie met onze klanten.
Het onderzoek
De resultaten van Outsourcing Performance 2019 zijn gebaseerd op een survey onder meer dan 800 contractverantwoordelijken bij meer dan 700 afnemers van managed dienstverlening bijna 50 deelnemende service providers. In het onderzoek zijn de vraagstelling en de resultaten verbijzonderd naar een viertal domeinen. Dit zijn traditioneel de domeinen Application Management, End User Management en Infrastructure Management, maar dit jaar is daar voor het eerst het domein Security Management aan toegevoegd. Het onderzoek richt zicht op het bepalen van de klanttevredenheid op basis van 3 kerngetallen.
De Giarte Fan Score
Aan de respondenten is gevraagd in welke mate zij de serviceprovider zouden aanbevelen. Hierbij worden respondenten op basis van hun antwoord verdeeld over de groepen Detractors (wanneer zij de service provider af zouden raden), Passives (wanneer zij zich neutraal opstellen) en Fans (wanneer de respondent de serviceprovider aan zouden raden).
De Giarte Trust Score
Giarte meet op basis van zes verschillende aspecten de mate van vertrouwen tussen klant en serviceprovider. Het gemiddelde van de zes scores is de Giarte Trust Score (GTS).
De Giarte Tevredenheid Score
Respondenten worden in de survey gevraagd welke diensten hun organisatie bij de serviceprovider afneemt en worden gevraagd de tevredenheid over deze dienst te beoordelen op een schaal van 1 tot 10. Deze diensten zijn specifiek per domein bepaald. Binnen het Managed Security Domein zij dit Advisory & Management, Monitoring & Mitigation en Protection & Prevention.
De Resultaten
Allereerst is het waardevol te vermelden dat Motiv binnen het voor Girate nieuwe domein van Managed Security de enig dedicated MSSP is die heeft deelgenomen aan de benchmark. In alle andere 14 gevallen betreft het een service providers die security als deelgebied binnen het portfolio voert. Ook is het opvallend dat verschillende MSP partijen geen vermelding binnen het Security Management domein hebben verkregen of geaccepteerd. Naar de redenen hiervoor kunnen we gissen. Wel is bekend dat tenminste 10 respondenten een jaarlijkse contractomvang van minimaal honderdduizend Euro, hun oordeel over een Service Provider dienen te geven, alvorens de Service Provide in de resultaten van het domein wordt opgenomen.
Motiv vestigt zich met een Fan Score van 73% en zonder detractors stevig in de top van Managed Services Providers binnen het Security domein. Van de dedicated Managed Security Service Providers is dit zelfs veruit de hoogste score binnen het domein. Dat zelfde geldt voor Motiv’s Trust Score van 78 en Tevredenheid Score van 74.
Met stelt zich tot doel de nummer 1 Managed Security Service Provider te worden op basis van klanttevredenheid. Deze onderzoeksresultaten laten zien dat Motiv duidelijk op koers ligt om deze positie te vestigen.