Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Nederlands bedrijfsleven investeert meer in cybersecurity 

22-10-2020 om 11:02 uur Nieuws
"1 op de 5 bedrijven minimaal één keer getroffen door cyberaanval tijdens coronacrisis "
Een derde van de IT-beslissers geeft aan dat de investeringen in cybersecurity zijn toegenomen tijdens de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van Motiv ICT Security onder 327 Nederlandse IT-beslissers. De investering in cybersecurity nam gemiddeld toe met 10 procent. Voor de wereldwijde pandemie reserveerde 17 procent van de organisaties meer dan 10 procent van het IT-budget voor cybersecurity. Inmiddels is dit gestegen naar bijna een kwart (24%). Een derde van de IT-beslissers verwacht ook in 2021 meer te investeren in het verhogen van de digitale weerbaarheid. Deze trend laat zien dat organisaties steeds beter doordrongen zijn van de cyberrisico’s en het belang van cybersecurity. 

Pandemie maakt Nederlandse bedrijven cyberdoelwit

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat de coronacrisis veelvuldig als kans werd aangegrepen door cybercriminelen. Bijna twee derde van de IT-beslissers (65%) geeft dan ook aan dat er tijdens de pandemie meer aandacht is geweest voor cybersecurity-risico’s. Toch heeft maar liefst één op de vijf van de Nederlandse bedrijven te maken gehad met een cyberaanval. Bij 13 procent was dat één enkele cyberaanval, bij 8 procent zelfs meerdere aanvallenOpvallend is dat 15 procent niet weet of de organisatie slachtoffer is geworden van cybercrime. 

Bastiaan Bakker, directeur business development bij Motiv ICT SecurityDe investeringen in cybersecurity zijn als gevolg van de pandemie toegenomen, en dat is ook nodig. Bijna een kwart reserveert nu meer dan de geadviseerde 10 procent van de IT-uitgaven voor cybersecurity. Het is hierbij belangrijk in de juiste zaken te investeren. Mijn advies is dan ook aan het Nederlandse bedrijfsleven om te beginnen met het fixen van de basics. De beste tooling heeft namelijk alleen effect wanneer de basis op orde is. Denk hierbij aan een goede virusscanner, endpoint security, multifactorauthenticatie en vulnerability managementZo wordt het Nederlandse bedrijfsleven digitaal weerbaarder en houden we digitaal droge voeten.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd in september 2020 door Markteffect in opdracht van Motiv ICT Security. 327 Nederlandse IT-beslissers hebben verschillende vragen rondom cybersecurity beantwoord. Deze beslissers zijn werkzaam bij bedrijven met meer dan 50 werknemers, verspreid over Nederland. 

Nieuws
Deel:
afbeelding op Marktonderzoek door Motiv: Nederlands bedrijfsleven investeert meer in cybersecurity 

Bekijk de onderzoeksresultaten


De resultaten van dit onderzoek zijn onderdeel van het
whitepaper “Motiv Critical Security Controls: Hoe zorgt u voor een solide securityfundament? 

Download het whitepaper