Nederlands bedrijfsleven investeert meer in cybersecurity
Pandemie maakt Nederlandse bedrijven cyberdoelwit
Eerdere onderzoeken toonden al aan dat de coronacrisis veelvuldig als kans werd aangegrepen door cybercriminelen. Bijna twee derde van de IT-beslissers (65%) geeft dan ook aan dat er tijdens de pandemie meer aandacht is geweest voor cybersecurity-risico’s. Toch heeft maar liefst één op de vijf van de Nederlandse bedrijven te maken gehad met een cyberaanval. Bij 13 procent was dat één enkele cyberaanval, bij 8 procent zelfs meerdere aanvallen. Opvallend is dat 15 procent niet weet of de organisatie slachtoffer is geworden van cybercrime.
Bastiaan Bakker, directeur business development bij Motiv ICT Security: “De investeringen in cybersecurity zijn als gevolg van de pandemie toegenomen, en dat is ook nodig. Bijna een kwart reserveert nu meer dan de geadviseerde 10 procent van de IT-uitgaven voor cybersecurity. Het is hierbij belangrijk in de juiste zaken te investeren. Mijn advies is dan ook aan het Nederlandse bedrijfsleven om te beginnen met het fixen van de basics. De beste tooling heeft namelijk alleen effect wanneer de basis op orde is. Denk hierbij aan een goede virusscanner, endpoint security, multifactorauthenticatie en vulnerability management. Zo wordt het Nederlandse bedrijfsleven digitaal weerbaarder en houden we digitaal droge voeten.”
Over het onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd in september 2020 door Markteffect in opdracht van Motiv ICT Security. 327 Nederlandse IT-beslissers hebben verschillende vragen rondom cybersecurity beantwoord. Deze beslissers zijn werkzaam bij bedrijven met meer dan 50 werknemers, verspreid over Nederland.