Waarom nemen mensen risico?
Wanneer we een straat oversteken weten we dat we moeten wachten tot het verkeerslicht op groen staat. Toch lopen veel mensen regelmatig door bij rood licht. Zij vertonen hiermee bewust risicovol gedrag. Dezelfde factoren die aan deze beslissing ten grondslag liggen zijn van toepassing wanneer het gaat om cybersecurity. Waarom kiezen mensen ervoor om een risico te nemen?
Wanneer we worden geconfronteerd met een risicovolle situatie, bijvoorbeeld het negeren van een rood stoplicht, maken we in ons hoofd een snelle afweging waarbij we aan de hand van een 2-tal factoren bepalen of het de moeite waard is het risico te nemen:
- Inschatting van het risico (een aanrijding);
- Inschatting van de beloning (tijdswinst).
Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat wanneer we het hebben over cybersecurity, hoe we deze kennis kunnen gebruiken bij het vergroten van digitale weerbaarheid en hoe jouw organisatie hierbij gebaat is? Lees dan ons whitepaper “Security Awareness”
Ook jij maakt fouten: bereid je voor om te reageren.
Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Ook in jouw bedrijf. De afgelopen jaren wordt er steeds harder en vaker geroepen dat de mens de zwakste schakel is. Cijfers van het CBS bevestigen dit. Afgelopen jaar is gebleken dat 1,2 miljoen slachtoffers van digitale criminaliteit in Nederland; 58 procent van de Nederlandse bevolking maakt zich zorgen om de internetveiligheid en 39% ondervindt hiervan problemen. Hieruit is te concluderen dat de Nederlandse bevolking moeite ondervindt bij het herkennen van cyberdreigingen en hiernaar correct te handelen.
Security awareness zorgt ervoor dat mensen in staat zijn om cyberdreigingen te voorkomen. Het is een onderdeel om de business continuïteit van bedrijven te waarborgen en draagt bij aan een gezond bedrijfsvoering om zowel financiële- als reputatieschade te voorkomen.
Motiv hanteert een aanpak waarbij rekening wordt gehouden met de kloof tussen het weten, het kunnen en het willen. Het is een tailor-made Security Awareness Strategy, die aansluit op de internationaal erkende SANS Security Awareness Maturity Levels, waarbij aandacht is besteed aan de uitdagingen uit de praktijk en het bewerkstelligen van gedragsverandering.
Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan ons whitepaper “Security Awareness”
Het security awareness platform van KnowBe4 stuurt op persoonlijke resultaten en past het programma continu aan, waardoor het altijd relevant blijft voor de deelnemers en heldere inzichten geeft aan de organisatie. Dit zorgt voor een betere borging van het security awareness programma binnen de organisatie, wat essentieel onderdeel is van een succesvolle en effectieve integrale securitystrategie.
Aksel Dorèl, Algemeen Directeur bij Motiv ICT Security: “Motiv verhoogt de digitale weerbaarheid van organisaties met innovatieve cybersecuritydienstverlening. Security awareness is hier een cruciaal onderdeel van, aangezien de mens meestal de zwakste schakel is in security. Door de krachten te bundelen kunnen Motiv en KnowBe4 voldoen aan de toenemende vraag naar programma’s tegen social engineering zoals phishing en CEO-fraude. Doordat het platform van KnowBe4 naadloos aansluit op de dienstverlening van Motiv dragen we samen bij aan de cyberveiligheid van onze klanten.
Hoe Motiv het platform van KnowBe4 inzet in een integrale security strategie lees je in ons whitepaper “Security Awareness”.